Тук можете да се подсетите с текст и
снимки
къде да отидем с минивана.
(подреждане по азбучен ред)
 
 
Айтос  
(Aytos - a town 36 km away from Bourgas)
Снимки   (Pictures):
На входа на града 
Част от скалите
Градът на орлите. Минете през Айтоския проход да видите какви чудни форми е изваяла реката.
 
 
Асеновград  
(Assenovgrad - one of the "gates" to the Rhodope mountains)
Снимки (Pictures):
Асеновата крепост 
В центъра на града

Градът с най-много църкви, параклиси и булченски салони на глава от населението. В близост: Араповския манастир     и    Асеновата крепост.
 
Банско   
(Bansko - a famous Bulgarian Ski Ressort)
Снимки (Pictures):
Снимка 1 
Снимка 2

Родно място на велики българи - Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Никола Вапцаров. Чуден град в подножието на красивия Ирин - Пирин... и орезилен от новите "бизнесмени"... Все пак, гледките са неповторими, пък и може и успешно да покарате  ски..
 
Балчик  
(Balchik - a town on the Black Sea coast - the Nothern part)
Снимки (Pictures):
Дворецът
Пристанището

Дворецът в Балчик - една приказка и хармония с природата. Особено ценна е ботаническата градина. Тук може да научите повече и за румънските монарси.
 
Батак
(Batak - a town in the Rhodope mountains, connected with the Bulgaria national liberation history)
Снимки  (Pictures) :
Църквата   
Яз. Батак   
Яз. Голям Беглик

" От Батак съм, Чичо.
  Знаеш ли Батак?
  Хей там, зад горите..
  Много е далече..."
Батак! Всеки трябва да помни това име, станало символ на българското мъченичество, трагедия и възраждане от пепелта! 
Околностите са изключително живописни - там ще намерите спокойствието на Родопа, чист, боров въздух и чудни летни звездни вечери... - Язовир "Батак" и местностите "Цигов чарк", "Превала", а малко по-далече язовир "Голям Беглик" (Васил Коларов).
 
 
Бачковският манастир
(Bachkovo Monastery - the 2-nd biggest in Bulgaria)
Снимки  (Pictures):
Бачково1
Бачково2

Светиня за всеки българин!!! Тук последният български патриарх Евтимий е дочакал края на живота си, заточен от турските завоеватели. Трапезарията е изографисана по уникален начин и главно заради нея светата обител един ден сигурно ще бъде под защитата на ЮНЕСКО. Чудотворната икона в църквата на манастира е излекувала и върнала към живота много хора, а природата… знаели са монасите къде да избират място за служенето си на Бога…
 
Белица
(Belitsa - a town in the heart of the Rhodope mountains, famous for the "Brigitte Bardot" bears)
Снимки  (Pictures):
Градски пейзаж 
Известните мечки на Бриджит Бардо

Град Белица е разположен в сърцето на Рило-родопския масив, обкръжен от величествени зелени вековни гори.
 
Белмекен
(Belmeken - a peak in the highest mountain in Bulgaria - Rila)

Снимки  (Pictures): 
Язовир Белмекен             
В околността

За Белмекен - и за върха, и за язовира, и за местността около тях - е достатъчна само една дума: красота. Не пропускайте това удоволствие за очите и душата. Идете там, когато се топят снеговете, за да видите как планината "плаче".
 
Белоградчик  
(Belogradchik - rock formations in the Stara Planina (The Balkan) mountain range - a "New World Wonder" candidate)
Снимки  (Pictures):  
Част от крепостта      
Част от скалите
Белоградчик е единственият град в България, в който влизаш направо в центъра му и си омаян от приказните форми, появяващите се много преди да достигнеш крепостта. Това чудо на природата Белоградчишките скали, както и да се описват, просто трябва да се видят…
 
Берковица
(Berkovitsa - a cosy town in the Western part of the Balkan Range)

Снимки (Pictures):
Центъра на града  
В околностите на Берковица

Красив град, сгушен в Западна Стара Планина под връх "Ком". Тук Дядо Вазов е бил съдия и тук може да чуете на живо световноизвестната Берковска духова музика. Чуйте и се насладете на едно тяхно микс изпълнетие на "Чичовото" и други тук.
              
 
Благоевград
(Blagoevgrad - a nice town in the foot of the Rila mountain)
Снимки: (Pictures):
Новият център 
Квартал "Вароша"

Благоевградчани не се поддадоха и запазиха името на своя патрон – Дядо Благоев. С красивият нов център и подредени магазини и кафенета, с още по-красивият си стар квартал „Вароша”, с атмосферата на ентусиазъм, създавана от многото студенти и млади хора, този хубав и чист български град настоятелно те кани да го посетиш…
 
Боженци
(Bozhentsi - a town - architectural museum - Bulgarian revival period)
Снимки  (Pictures): 
Картина 1
Картина 2

Боженци е може би най-запазеният архитектурен резерват. Идете и проверете, потопете се в атмосферата на българите от стари времена, чуйте и легендата за мома Божана. И не бързайте да си ходите, преспете 2-3 нощи и после пак може да говорим...
 
Ботевград 
(Botevgrad - this town bears the name of the greatest Bulgarian poet - Hristo Botev)
Снимки  (Pictures) :  
Центъра на Ботевград

Един китен български град, ограден от Стара планина. Старото му име е "Орхание" на името на султан Орхан Гази. Жителите му някога са снабдявали султанския двор със соколи - тънък и рядък занаят. Приятно е просто да се поразходиш в центъра. Наблизо е Врачешкият манастир, градовете Ябланица, Тетевен, Етрополе. 
 
Брацигово 
(Bratsigovo - known for the poerticipation of its citizens in the Bulgaria national liberation history - The April Uprisng 1876)
Снимки (Pictures):  
Центъра на Брацигово

"Сам съм! Други няма!"
С тези думи Васил Петлешков тръгна към безсмъртието...Един бунтовен град, пазещ традициите си. С хубава природа, минерални извори, той е една прекрасна врата към Родопите.
 
Брезово 
(Brezovo - a village, which inspired Zlatyo Boyadjiev for his original paintings)
Снимка  (Pictures): 
Картина 1 
Златю Бояджиев - от "Брезовски цикъл 1"
В миналото са се отглеждали многобройни стада от т.нар. "брези (шарени) биволи", които били известни за този край. Известен е и Брезовския мискет - едно достойно вино, пито с удоволствие и мярка от пишещия тези редове в буйната му младост като ученик в Пловдивската Английска Гимназия ... (Тогава му викахме "Му-Му" заради главата не един бивол на етикета.) Златю Бояджиев е нарисувал много свои картини в този хубав край.
     
Бургас 
(Bourgas - the second biggest city on the Black Sea coast)
Снимки  (Pictures):  
Панорама от птичи поглед
Картина от Бургас

Най - морския български град, Има ли ергенин, чиито младини да не са свързави с Бургас, морето, Несебър, Созопол... Родно място на великия български актьор, отишшъл си без време, Апостол Карамитев и други именити българи от миналото и наши дни.
 
Варна
(Varna - Bulgaria's Black Sea Capital)
Снимки  (Pictures): 
Варна - картина от града
Морската столица на България - изходен пункт за опознаване на Северното черноморие. Всеки има някакъв спомен от този град - Аквариума, най - старото обработвано злато в света в местния музей, Морската градина...  
 
Велико Търново 
(Veliko Tarnovo - the Capital  of the  Second Bulgarian State)
Снимки  (Pictures) :
Неповторимата архитектура 
Царевец 
Старата търговска улица "Гурко"

Символ на Велика България! Оригинално разположен на завоите на Янтра, в него витае дух на аристократизъм и младежки плам - заради многото студенти, в това число и кадети. Самоводската чаршия, Къщата с маймунката, Царевец и Трапезица... тук всеки камък е история. И околностите са много интересни - много манастири: Преображенския,Килифаревския, а до с. Никюп е открит древния римски град Никополис ад Иструм.

Велинград 
(Velingrad - The Spa Center on the Balkans)
Снимки  (Pictures) : 
Един от площадите в града   
Клептуза 
Юндола

Велинград е един от най-безоблачните градове в България, обявен от амбициозните му жители за "спа центъра на Балканите".... Чудна природа - езерото "Клептуза", на 20 км е първият курорт в Царството - Юндола, в близост са градовете Белово, Сърница, Ракитово, Батак
 
Видин
(Vidin - an ancient city on the Danube river)
Снимки  (Pictures): 
Крепостта     
Центъра    
Полуразрушената синагога

"Дунав тече, Видин остава" - това е девизът на града. А той не е толкова далече от София и има толкова много да се види: Всеизвестната крепост "Баба Вида", Митрополитската църква (Видин е бил и е средище и крепост на Източноправославната вяра), Полуразрушената синагога, която е красива дори и в този си вид. Може просто да се разходите в крайречния парк...

Водопади (Waterfalls):
Боянски, Крушунски, Костенски, Маарата, Водното пръскало, Енинските Карловския - до ВЕЦ-а, Каньона на водопадите - започва от един от крайните квартали на самия Смолян.
А защо да не идем и до Плитвичките езера - близо е до Загреб, столицата на Хърватия  - много е красиво: езера на различни нива, свързани с безброй водопади - защитен от ЮНЕСКО обект
Враца
(Vratsa - next to the Zgorigrad gorge (Vratsata) - picturesque rocks)
Снимки  (Pictures) :
Паметника на Хр. Ботев "
Вестителят на свободата"
     
Един спокоен кът в центъра

Там и гарга не каца, защото е гнездо на орли!!!  На входа на града ви посреща плакат: "...града на Рогозенското съкровище ... и Мартин Петров..." Така е, но вижте още етнографския комплекс, местния археологически музей, разходете се по центъра и "Пробива", качете се на хижата с паметника "Вестителят на свободата", на път за "Леденика" ще минете през Згориградското ждрело, по-известно като "Вратцата". Тук особено ценят духовата музика - бях на една сватба, на която цяла нощ, повтарям: цяла нощ, се свириха и танцуваха само български хора и ръченици !!!


Вършец
(Varshets - a famous spa center in North - Western Bulgaria)
Снимки  (Pictures):  
Санаториума с паментика на първия 
български балнеолог - доктор Дамян Иванов
 
Xoтел "Сплендид" - архивна снимка

 Разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина. Във Вършец от 150 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор, Индия. Градът е разположен сред обширни гори, и въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо.
 
Гоце Делчев
(Gotse Delchev)
Снимки  (Pictures):
Общ изглед      
Село Лещен   
Интересен град, с интересни хора и в интересна и почти девствена природа - всички села наокола са също интересни - Огняново, Лещен, Гърмен с античния си град Никополис ад Нестум и пр.

Габрово
(Gabrovo - the Bulgarian Manchester, The Capital of Humour and Satire)
Снимки  (Pictures): 
Дома на хумора и сатирата с вечните 
Дон Кихот и  Санчо Панса 

Паметника на основателя на града 
(спаред легендата) Рачо Ковача

Българският Манчестър - в 1934 година Добри Желязков Фабрикаджията отваря първото промишлено българскиопредприятие, столица на хумора с Дома на хумора и сатирата и многото вицове за габровската пестеливост и предприемчивост - този град на Априловската гимназия е дал много за България - редно е да се посети и разгледа...

Девин 
(Devin - a town in the heart of the Rhodope mountains)
Снимки  (Pictures):
Изглед от града 
Един от новите хотели
Прекрасен и чист български родопски град с къщи, разположени амфитеатрално, което създава оригинална отмосфера. Изходен пункт за Триградското ждрело и Ягодинска пещера и "Дяволското гърло", Известен с минералните си извори, напоследък предлага и много гостоприемство в нови хотели - виж снимката. Под него минава подземно топло водно течение, така че можете да видите цъфнали дръвчета още преди да има такива  долу в ниското в равна Тракия. 

 
Елена
(Elena - in the Nothers slopes of the Balkan Mountain)
Снимки  (Pictures):  
Общ изглед
Кресив възрожденски град в сърцето на Предбалкана, станал част от него - посетете прочутите еленски къщи и се потопете в атмосферата на този толкова български град


Енина и Енинските водопади
(Enina and the Enina waterfalls)
Снимки  (Pictures) 
Енинското ждрело
Безмислено е да ги описваме - виж снимката на ждрелото и наоколо са водопадите

Етрополе
(Etropole - a town in the Balkan mountain)
Снимки  (Pictures):
Общ изглед на града 
Манастира
Освен със завряните зетьове Етрополе е известно и с хубавата си природа и Етрополския бук. Задължително да се посети Етрополския манастир

 
Земен
(Zemen - famous for its monastery - 11-th c.)
Снимки  (Pictures):
Земенския пролом     
Земенския манастир
Малко градче на 70 км от София, посока запад. Известно е със средновековния си манастир и Крадратната църква от 10-ти век. На отиване посетете и един от малкото останали истински манастири в България - Жабленския 
  
Исторически места 
(Towns and places, related to the history of Bulgaria)
 
  Връх Шипка и Храм - паметника Шипка
  Shipka - the peak and the cathedral
   Оборище  (Oborishte - the place of the 1-st Bulgarian Parliament)
    (Снимки  (Pictures):    
    Паметника

   Първият български парламент - няма българин, който да не е
   ходил там  още като ученик в началните класове.
   Ако сте пропуснали, идете и вие  непраменно.
   
  
   Царевец
   Снимки (Pictures):
   Снимка на самия хълм

   ...и ние сме имали царство и гоподарство .... 
   ... и на вси славяни сме дали книга да четат .....
  
   
   
   Ловеч (Lovech)
   Снимки (Pictures): 
  
Изглед към центъра от крепостта над града
   Тук е крепостта, където е подписан мирния договор с
   Византия - началото на Втората Българска държава.
   Вижте и прочутия Покрит мост над р. Осъм, стария
   квартал "Вароша", както и Главната улица.
 
   
   Дряновският манастир
   Снимка  (Picture)

   Дряновския манастир

   Свързваме го с Априлското въстание 1976 г.
   Известен с яростната съпротива на Поп Харитон и

   другарите  му, решили да умрат като мъченици,
   но да не се  предадат...
   
   Връх Бузлуджа  
   Снимки:
  
Паметникна самия връх 
   
Другарите от Политбюро на ЦК на БКП

   Каквото да става в България, каквито и "историци" да се
   излюпват  периодически, този връх си остава част от
   историята на България - дори с другарите от Политбюро
  
   
   Карлово, Ловеч и Къкринското ханче
   Снимкa  (Picture):  
  
Паметника на Апостола в Карлово
   Това са все места, свързани с името и гибелта на Апостола 
      
   Старите български столици Плиска и Преслав
   The Capitals of the 1-st Bulgarian Kingdom 
   Снимки   (Pictures):
  
 Велики Преслав 
   
 Плиска
   Каквото и да е останало  от тях ...
   
   
   Асеновата крепост
   Снимка: Църквата в крепостта
   Строена по времето на един от най-великите
   български царе и безспорно най-мъдър дипломат в
   нашата история. 
   
   
   Охрид (Ohrid)
   Снимка  (Pictures): 
   Охридското езеро 
   с част от града - нощна снимка

   Макар и в днешна Македония, ние винаги сме го имали като  
   един много български и свързан с историята ни град.
   Самуил 
е построил тук, в своята столица една изключителна и  
   впечатляваща с  размерите си за времето крепост.
   Идете и до Струга - и там витае духът  на българското 
   Възраждане и сякаш четете Тетралогията на Димитър
   Талев за Македония. По тези места Св. Кл. Охридски създаде
   своята духовна школа и на базата на Глаголицата -
   буквите, с които пишем днес. Вижте и Билянините извори. 
   А Струга - (Като Струга няма друга) е вдъхновила 
   Петко Стайнов да напише песен за нея.

   Песента "Що ми е мило и драго"
   
   Връх "Околчица" във Врачанския балкан
   Лобното място на    Ботев, гениалния ни поет и
   революционер, загинал едва на 28 - годишна възраст!
   
   Плевен  (Pleven)
  
Снимки (Pictures):
  
Панорамата
   Кът от парка "Кайлъка"

   Центъра
   Градът, най-много свързан с Руско - Турската война
   1877 - 1878  г. Посетете "Панорамата", парка "Кайлъка".
   Местнияте музеи (природо - научен, етнографски,
   археологически и исторически) са отлично подредени.
   В галерията в самия 
център на града, в сградата на
   някогашната обществената баня могат 
да се видят  
   оригинали на Дали, Пикасо, Ал. Жендов, Академик

   Светлин Русев, подарил част от личната си колекция.
   
   Мадарския конник
   Единственият паметник  от Ранното Средновековие в Европа

   Тракийска цивилизация:
   Казанлъшката гробница
   Гробницата до с. Александрово - Хасковско 
   Гробницата в Мезек - Свиленградско 

   Татул - Кърджалийско
   Каменното светилище Перперикон - Кърджалийско
   Гробницата в с. Свещари
   Култов център  до с. Старосел


Килифарево
(Kilifarevo - famous for the monastery in the town)
Снимка  (Picture):
Килифаревския манастир

Намира се в близост до Велико Търново - китно градче с известния Килифаревски манастир.  

Китен и Приморско
(Kiten and Primorsko - pearls on the Southern Black Sea coast)
Снимка (Pictures):
Приморско от птичи поглед
Прекрасни "перли" от южното ни Черноморие - старите "гларуси" още въздишат по времената на ММЦ Приморско. 

Клисура
(Klissura)
Снимка  (Picture) 
Паметника на Боримечката

Живописно село, познато от Априлската епопея и романа "Под игото" на Иван Вазов. Отклонеието от главния път София - Бургас (Подбалканската линия) е много малко и си заслужава да бъде посетено.
 
Козлодуй
(Kozloduy)
Снимка  (Picture):
 
Първа Атомна

Тук Ботев и четниците му стъпиха на Българския бряг.  Кое български сърце на се вълнува при звуците на "Ботев марш" - чуйте го тук. Идете и до Оряхово - поклонете се в родната къща на Дико Илиев - автора на "Дунавското хоро" и  "Александрийка"    
 
Копривщица
(Koprivshtitsa)
Снимки  (pictures):
Ослековата къща 
Центъра на Копривщица

Име история! Тук пукна първата пушка на Априлското въстания, тук се родиха Любен и брат му Петко Каравелови, тук пренесоха и костите на най-нежния поет на България Димчо Дебелянов. И само те ли са свързани с Копривщица ... Всички трябва да минаваме през Копривщица периодически и да се зареждаме с родолюбие!

Кърджали
(Kardjali)  
 
Снимки  (Pictures):
Музеят 
Язовир "Студен кладенец"
Дяволският мост

С последните археологически находки - Татул, Перперикон и др. Кърджали става отлично място за база за културен туризъм. Идете и до Ардино - там е уникалният "Дяволски мост".
          

Кюстендил
(Kyustendil)
Снимки  (Pictures):
Центърa - много красив! Какви архитекти  имаме!

Пауталия е римското име на града. Минералните му извори и планината Осогово са само част от неговото богатство. Кюстендилският край се славел като "овощната градина " на България. С Кюстендил е свързан и големият български банкер Буров. По време на Първата световна война Щабът на Българската войска е бил дислоциран тук. По пътя може да си отбиете до Земенския и Жабленския манастири.   
 
Ловеч
(Lovetsch)
Снимки  (Pictures):
Изглад към центъра от крепостта над града

Красив град на река Осъм с прочутия покрит мост - вижте стария квартал "Вароша" и се качете на крепостта, в която е бил подписан мирният договор с Византия, слагащ началото на Втората българска държава. Вижте и Покрития мост, стария квартал "Вароша" и Главната улица.

Малко Търново
(Malko Tarnovo)
Снимки  (Pictures):
Снимка 1 - общо изглед
Сгушен в дебрите на омайната и загадъчна Странджа планина - един толкова български град с изстрадана свобода, включен в пределите на България едва в 1912 година.

Манастири: 
Monasteries in Bulgaria

http://www.bulgariamonasteries.com/nay-populyarni_manastiri_v_balgaria.html
Рилски
Бачковски
Троянски 
Земенски
Жабленски - близо до Земенския 
Врачешки - до Ботевград
Гложенски - до Ябланица 
Роженски - до Мелник 
Седемте  престола - до Елисейна
Клисурски - до Вършец
Соколски - До Габрово
Килифаревски - до Велико Търново
Преображенски - до Велико Търново
Араповски - до Асеновград
Иваново - на 18 км южно от Русе в поречието на р. Русенски Лом
Аладжа манастир - до Варна
Кремиковски - над селото Кремиковци, край София
Свети Мина - край София
Черепишки - на река Искър
Драгалевски - край София
 
 
Мелник
(Melnik)
Снимки  (Pictures): 
Роженски манастир
Пясъчните пирамиди
Най-малкият град в България - под 500 жители. Но какво спокойствие и красота има под пясъчните пирамиди и вековните чинари. Известен с гроздето (сорт "Широка Мелнишка Лоза"), виното и тютюна си, днес той е едно чудесно място за туризъм и отдих. Наблизо е Роженския манастрир и гроба на Яне сандански.
 


Минерални бани
SPA - ressorts in Bulgaria 

Старозагорски,
Сливенски,
Хасковски,
Бургаски,
Баня Карловско,
Баня Разложко,
Баня Панагюрско По-известна като "Бъта - Баня". 
Павел Баня - до Казанлък,
Вършец,
Велинград,
Белчин Баня - до Самоков,
Вонеща Вода - в "Прохода на Републиката",
Стрелча - Панагюрско
Наречен - след Бачковския манастир по пътя за Смолян
Красново - Пловдивско,
Варвара  - Пазарджишко,
Чифлик - Троянско и още много, много други...


Монтана
(Montana)
Снимки  (Pictures): 
 В центъра на Монтана
Язовир "Огоста"
Името на града не идва от щата Монтана в САЩ, а от древното римско селище Монтенезиум. Язовир "Огоста" е също едно много красиво място.

Несебър
(Nessebar - listed in the UNESCO World Heritage  sites)
Снимки (Pictures):
Една от многото църкви 
Старият Несебър
Старата му част е включена в списъка на "Световното културно наследство " на ЮНЕСКО заради запазените множество стари църкви. Атмосферата е приятна, пълно е с туристи и летовници от целия свят.
 
 
Пазарджик
(Pazardjik - famous for the iconostasis
at the "Sveta Bogoroditsa" - Virgin Marry - church)
Снимки  (Pictures): 
Църквата "Света Богородица" 
Центъра на града
Областен град в Горнотракийската низина, само на 36 км от Пловдив и на 10 км от Родипите. Известен със "Старата поща" и църквата си "Света Богородица" и по-точно с нейния иконостас - шедьовър на изкуството на Дебърската резбарска школа. Специалисти от Британския музей са предложили на времето да купят целия иконостас и да го изложат в споменатия музей. Искали до го извадят през покрива, без да го  демонтират, но за чест на Църквата им било отказано.

Панагюрище
(Panagyurishte - The Capital of the April Uprising 1876)
Снимки (Pictures): 
Общ изглед           
Паметникът на Райна Княгиня

Център на Априлското въстание. Красив планински град в Средна гора - само на 50 км от Пловдив, на 100 от София. Минете по добре поддържания, но непопулярен път Вакарел - Панагюрище да видите какви непознати красоти крие Средна гора. На път Ви е и село Оборище.

Перущица
(Perushtitsa - the Bulgarian Massada - men killed their families, including children to avoid humiliation and raping  - on behalf of the "volumteers" putting down the April uprising)
Снимки (Pictures): 
Перущицa - оцеляла възрожденска къща
Червената църква от 4-ти век
Известен с Априлското въстание и клането в църквата. Но и природата там е много красива. Посетете и Историческия музей - интересен е и в него  има какво да се научи не само за Априлското въстание.
  
 Планински курорти
(Mountain resorts)
- Пампорово - между Смолян и Чепеларе
- Боровец - над Самоков
- Семково - в Рила планина
- Хижа "Здравец" - над Пловдив, в Родопите
- Цигов чарк - до яз. Батак
- Хижа "Седемте Рилски езера"  и
- Хижа "Рилски езера" - има лифт почти от Паничище
 -Паничище - в Рила, над Сапарева баня
- "Свети Константин" - над Пещера
- Равногор - над Брацигово
- Хижа "Върхувръх" - над Перущица
- Целия Предбалкан:
- Етрополе
- Тетевен
- Рибарица
- с. Чифлик - над Троян
- Шипково
- Град Елена
- Град Котел
- Априлци - след Троян
- Юндола - на 20 км от Веленград
- Карандила - над Сливен
- Белокамене - над Старосел
- Панагюрски колони - над Панагюрище
- Хижа "Безбог" - има лифт почти от Добринище
- Банско, колкото и да е презастроено
- Всички хижи и почивни станции на Витоша

Плевен
(Pleven)
Снимки  (Pictures)
Панорамата
Кът от парка
Кайлъка
Центъра
Градът, най-много свързан с Руско - Турската война
1877 - 1878  г. Посетете "Панорамата", парка "Кайлъка".
Местният музей (природо - научен, етнографски,
археологически и исторически -  в  бившата НШЗО)
е много голям и отлично подреден. В галерията в самия
център на града, в сградата на някогашната общинска баня
могат да се видят  оригинали на Дали, Пикасо, Ал. Жендов,
Светлин Русев, подарил част от личната си колекция.

Пловдив
(Plovdiv - the second biggest city in Bulgaria)
Май нещо сме сбъркани, щом не сме избрали Пловдив за столица на България. Той е един от най-древните градове на Земята - последните проучвания доказват, че той е на повече от 4000 години, то ест имало е град, а не само признаци на човешка дейност. Всеки камък, всеки ъгъл тук е история - древна и от Възраждането..
Нарочно не наименовам снимките - всички са на известни обекти
Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4


Поморие
(Pomorie)
Снимки (Picttures):
Новият хотел  Феста Апартментс  
Изглед от Поморие
Древният Анхиало - там Симеон Велики е удържал поредната си бляскава военна победа. Сега е хубав наш курорт ... и конякът "Поморие" също е хубав...

Природни Забележителности:
The beauty of Nature in Bulgaria - pictures:
Ждрелото на Ерма
Очите на Бога - Карлуково
Чудните мостове  - Родопите
Триградското ждрело - Родопите
Побитите камънкрай Варна
Седемте рилски езера
Каменната сватба край Кърджали
Каменните гъби
Морените на Витоша
Искърския пролом
Белоградчишките скали
Камен бряг
Ропотамо
Странджа планина
Мелник - пирамидите
Пирин планина - цялата и най-вече връх "Вихрен" и "Кончето"
Поречието на река Русенски Лом
Велико Търново с меандрите на река Янтра
Езерото "Сребърна"
Шуменското плато
Сините камъни Сливен гледан от "Карандила"
Рупите край Петрич
Троянския проход (Троян - Кърнаре)
 
 
Русе
(Rousse)
Снимки  (Pictures):
Русе - центъра 
По река Русенски Лом
Един от малкото български градове, който доказано има европейско лице - достатъчно е само да се разходите в центъра му. Отлична база за екскурзии до Букурещ, Скалнити манастири в Иваново и по поречието на река Русенски лом - наистина райско място.
Снимки   
 
 
Сандански
(Sandanski)
Снимки  (Pictures):

Част от парка    
Изглед от височините край града
Някогашен Свети Врач - известен балнеоложки център - въздухът и водата лекуват успешно белодробни болести. Има хубав парк и много гръцки туристи.
       

Сапарева баня
(Sapareva banya)
Снимка (Picture):
Сапарева баня
Мястото на най-горещия минерален извор в България, а според някои източници и в цяла Европа. Наблизо - на 10 км нагоре в Рила - е куротът "Паничище", а оттам има лифт до 7-те Рилски езера. Вижте една малка църква от 10-12-ти век - като истинско бижу е - обявена е за "Паметник с национално значение". Тук се е родил и Велизарий - Византийски пълководец, един от малкото велики военачалници без загубена битка. Той станал министър на войната (по сегашната терминология) едва на 24-годишна възраст.  
 
Свиленград
(Svilengran)
Снимки  (Pictures)
Мостът на р. Марица    
Крепостта 
       
Града с хубавото българско име на коприна (свила). Живописен е мостът на р. Марица. А защо все го пропускаме на път за Одрин или за Истанбул ?!? В околностите му е село Мезек - истински рай за любителите на археологията - крепостта и "Малтепе" - съкровищна могила от времето на Тракийската цивилизация.

Свищов
(Svishtov)
Снимки  (Pictures)
Изглед от град Свищов   
Друг изглед от града

Градът на Алеко - колко много хумор и остроумие изгуби България с неговата нелепа смърт по погрешка. Тук брегът на Дунава е висок и се открива чудна гледка към реката. Тук е църквата, построена от Уста Кольо Фичето. В нея има едни колони, които ако не се въртят свободно около оста си, значи цялата конструкция се е наклонила или разместила и има нужда от ремонт. Уникално !!!
 
Севлиево
(Sevlievo)
Снимки  (Pictures)
Дандоловите къщи
В центъра на града 
Интересен град, който незаслужено винаги се подминава. Има много хубав център, вижте също Дандоловите къщи и кааменния мост на Колю Фичето.
 
Силистра
(Silistra)
Снимки  (Pictures): 
Центъра града
Античният Дуросторум е основан през 106 г.сл.Хр., там е настанена една от елитните единици на Римската империя – ХІ Клавдиев легион. През 169 г. императорът философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град – муниципиум. Между ІІ и VІ век Дуросторум е главният преден пост на империята срещу варварите. Тук е роден “спасителят на Рим”, наричан още “последният римлянин” Флавий Аеций.


Сливен  (Sliven)
Снимки  (Pictures): 
Сливен, гледан от Карандила
Градът, в който през 1934 година Добри Желязков отвори първата българска фабрика ... известен още като "града на 100-те войводи"   

Смолян
(Smolyan - a city in the heart of the Rodope Mountains)
Снимка (Pictures) :       
Новият център
Български град, влязъл в пределите на Царството едва в 1912 година. Удобна база за опознаване на целите Родопи: Извора на р. Арда, Каньона на водопадите - започва от самия край на града, Могилица - там е сниман филмът "Време разделно", Пещерите "Ухловица", "Голубовица", Ягодинската, "Дяволското гърло", Пампорово, Широка лъка, Чепеларе и околностите и др. 

Созопол
(Sozopol)
Снимка  (Picture)
Снимка на Созопол

Древен и красив наш чарноморски град, както обикновено презастроен в новата си част. Идете там на "Аполонията", макар че тогава много от артисти и музиканти се правят на оригинални и интересни, а в повечето случаи направо се лигавят...

Стара Загора
(Stara Zagora)
Снимка  (Picture)
Града от птичи поглед
Паметника на Самарското знаме и опълченците
Тракийския университет

Толкова много може да се види в града с имена, различни през отделните исторически епохи: Боруй, Берое, Иринополис, Августа Траяна, Ески Заара - града на поетите, на липите, на Старозагорското лъвче, на възторга и трагедията по време на Руско - турската война 1877-1878 година. Или просто се разходете в парка над града с името Аязмото /водоизточник/ или по хубавата главна улица "Симеон Велики"

Сърница
(Sarnitsa)
Снимка  (Picture)
Снимка 1
Градче в сърцето на Родопите, на едниния край на язовир Доспат. Отлично мясно за отдих, с изключително гостоприемни хора - българи мохамедани

Тетевен
(Teteven)
Снимки  (Pictures):
Общ изглед
Кросив планински град - имаш чувството, че можеш да пипнеш планината, толкова е близо. Самият Дядо Вазов го е оценил високо като едно от най-живописните места в България


Троян
(Troyan)
Снимки  (Pictures):
Троянския манастир         
Общ изглед  
Интересен град с инициативни хора. Известна е Троянската керамична дърворезбарска школа. Наблизо е и Троянският манастир. Минете през Троянския проход - гледките, които се откриват от върха, са много красиви.

Трън
(Tran)
Снимки  (Pictures):
Ждрелото на Ерма
Центъра на град Трън   
Славата на трънските строители е голяма, както и на трънския диалект - напълно неразбираем за повечето българи. Много близо е Ждрелото на Ерма. 
          
 

Трявна
(Tryavna)
Снимка  (Picture)
Трявна с прочутия си мост
Един възрожденски град, свързан с имената на Пенчо и Петко Славейкови. Обявен за архитектурен резерват, днес той е любимо място за отдих и кратки екскурзии на хора от цяла България.

Турция Одрин     Истанбул   Чанаккале

Тутракан
(Tutrakan)
Снимки   (Pictures):
Тутракан
Интересен град на Дунава. Един от малкото паметници  на великия руски пълководец Суворов извън Русия се намира именно тук.
Търговище
(Targovishte)
Снимки   (Pictures):    
Излед от Търговище
Поредния хубав български град. Природата в околностите е много красива.

Хасково
(Haskovo)
Снимки  (Pictures): 
Изглед от Хасково
Хубав, голям български град. Тук е най-голямато статуя на Света Богородица в света. Приятно място за разходки и отдих е паркът "Кенана".

Хисаря
(Hissarya)
Снимки  (Pictures): 
Хисаря 
Познат с лековитите си води още от римско време, днес това градче ще Ви спечели със спокойствието си.

Чепеларе
(Chepelare - a town in the Rhodopes, very good ski center)
Снимка  (Pictures):
Изглед от Чепеларе
Хубав родопски град - родно място на единствената ни шампионка в зимен  спорт - Екатерина Дафовска. Намира се на пътя Пловдив - Смолян и е удобна база за Чудните мостове и още много красиви места в Родопите.
 
Чипровци
(Chiprovtsi)
Снимка (Picture) :
Чипровци

Освен с килимите си Чипровци е изместeн в нашата история с Чипровското въстание 1850 г. Тук природата е още почти девствена - побързайте, докато "цивилизацията" не е превзела и този район на България...
kdj5iqvp3iero@#$^a&ds@!#$%dkmjvat;l,mk\]s|fjl}a"kjf ;
lkg65j9o34pi1q\ew1r][ppoc.1_&0;@@k31j!~uto&y8
Чудните мостове
(The Wonder Bridges - a natural phenomenon)
Снимки  (Pictures):
Чудните мостове
Рядко красив природен феномен - под големите сводове се чувстваш като в друго измерение... 

Шипка
(Shipka)

Кой българин не знае това име - Термопилите в нашата история...
...И днес йощ Балканът,
щом буря захваща, 
спомня тоз ден бурен
шуми и препреща
славата му дивна
като някой ек...
от урва на урва
и от век на век !!!

Шумен
(Shoumen)
Снимка (Picture) :
Изглед от Шумен

Известен не само с бирата си... Каква красива природа има навсякъде, наблизо е Мадарският конник. Центъpът - на две нива - също е много интересен.


ЮНEСКО - исторически обекти под негова закрила - снимки
1. Казаллъшката гробница - 1979
2. Народен парк Пирин - 1983
3. Свещари - тракийската гробница - 1985
4. Град Несебър - старата част  - 1983
5. Ивановските скални манастири - 1979
6. Боянската църква - 1979
7. Рилски манастир - 1983
8. Мадарския конник - 1979
9. Бистришките баби - 2005
10.Езерото Сребърна - 1983
 
10.Srebarna lake - 1983

Ямбол (Yambol)
Снимки  (Pictures): 
Ямбол - центъра
Разположен е  на двата бряга на река Тунджа, в близост до красивия Сливен. Градът е бил известен под името Дианополис, Диосполис, Дамполис, Дъбилин и накрая Ямбол. 
 
 
 
 

Menu